woensdag, juli 17, 2024

 

Catalogus

catalogus

De nieuwe ADO website is een feit. Er staan inmiddels al veel catalogi op de site. Wat ik zelf heb of kon lenen is inmiddels geplaatst. Ook foto's van ADO stukken van verzamelaars zijn geplaatst. Als mijn gezondheid het toelaat ga ik beginnen met foto's maken van privé verzamelingen. 

Op dit moment, maart 2010, laat mijn afnemende gezondheid het niet toe ADO verzamelaars te bezoeken en hun verzameling vast te leggen.

Er staan naast foto's en scan's en replica's, ook diverse catalogi op de site. 

In de begintijd hadden alleen de Amsterdamse bedrijven Metz & Co en De Bijenkorf, de alleen vertegenwoordiging. In 1930 verwierf de Amsterdamse handelsagent Vedeka - die vertegenwoordiger  was van veel Duitse speelgoedmerken - de alleenverkoop van ADO.

Wat ik meeneem in mijn gedachte is dat Willem Bronkhorst in 1948 benoemd werd tot buitengewoon hoogleraar longziekten aan de Rijks Universiteit van Utrecht. In 1950 werd Bronkhorst opgevolgd door    Dr.J.J. Hirdes. Ko Verzuu kon zich niet verenigen met de commerciele zienswijze van Hirdes en besloot in 1955 , na ruim dertig jaar ADO ontworpen te hebben, op te stappen.

                                         

Via Hans Hirdes, de zoon van Dr. Hirdes, vernam ik dat, daar de TBC na 1955 begon af te nemen en daardoor er weinig patiënten meer waren en dus leegloop van het TBC ziekenhuis. Hij vermoed dat in deze krapte er geen nieuwe modellen meer zijn ontwikkeld. De administratieve leiding viel toen onder de heer Sibon. Tot 1961 is er nog wel ADO geproduceerd. Op 14 juli 1962 werd TBC ziekenhuis Berg en Bosch gesloten. En in 1962 is ADO overgegaan naar de Sociale Werkvoorziening in Zeist.

De catalogus van 1934-1935, van vertegenwoordiger en commissiehandel v.h. A.A. v.d. Kolk, Heerengracht 252, Amsterdam, is ook gescand en geplaatst. Eventuele dubbelingen met de Vedekabrochure laat ik weg of het moet vermeldenswaardig zijn.

Hierbij een beroep  op de verzamelaars om foto's en gegevens beschikbaar te willen stellen om zo dit unieke project te doen slagen.Ook verbeteringen in typenummer en jaartal zijn welkom.

Alle gescande plaatjes vindt u bij catalogi per item.

Categorie: Catalogus